2017-01-19

2017-01-18

2017-01-17

2017-01-16

Leviatán

Leviatán

2012

DVD/eng

Eredeti cím: Leviathan
Kategória: Dokumentum
Nézettség: 2
Szavazat: 6.50/10
Rendező: Verena Paravel, Lucien Castaing-Taylor
Szereplők: Brian Jannelle
Adrian Guillette
Arthur Smith
Asterias Vulgaris
Callinectes Sapidus
Christopher Swampstead
Cleona Celata
Clyde Lee
Declan Conneely
Fulmarus Glarialis
F.V. Athena
Nincs jobban elcsépelt dokumentumfilmes téma a halászatnál. A valóságfeltáró filmkészítés a kezdetek óta vonzódik a kétkezi munkák iránt, ám a gyakran életveszélyes és egyben látványos tengeri halászat világa talán az egyik legnépszerűbb dokus tematika. Lucien Castaing-Taylor és Verena Paravel 2012-ben forgatott Leviathan című avantgárd dokumentumfilmje radikálisan megújította a műfajt. A teljesen non-narratív film mellőz minden narrációt, párbeszédet és kommentárt: csak a zsigerig ható kép és hangfolyam hömpölyög.
A Leviathan egy, az USA észak-keleti partjainál dolgozó halászhajó mindennapjait mutatja be, korábban soha nem látott erővel. Az egyébként antropológus végzettségű rendezők a hajót és annak legénységét strapabíró, halszemoptikás extrémsportkamerákkal aggatták tele, amivel rendkívül intenzív, szenzuális élményt teremtettek. Egy halász szemszögéből perceken keresztül látjuk, ahogy az éjszakai, vadul hullámzó tengeren húzzák fel a vergődő halakkal teli hálót. Félig a vízbe engedett kamera emelkedik a ütemesen felszín fölé, ahol a felhőkbe gyűlt sirályok lakomáznak a halmaradékból. Az egész hipnotikusan hömpölygő képáradatot átitatja valami olyan letaglózó érzékiség, amivel még nem nagyon találkoztunk: mintha Brakhage és Flaherty kezébe nyomtak volna néhány digitális kamerát, hogy forgassanak egy egyszerre lírai (néhol absztrakt) és brutálisan nyers dokumentumfilmet.

Forrás : http:prizmafolyoirat.com20130807halak-halala-leviathan
Kedves filmnéző!
Úgy tűnik, hogy a hirdetés nem tud betöltődni. Ha használsz bármilyen reklámblokkoló kiegészítőt megkérünk, hogy kapcsold ki ezen az oldalon! Hosszú ideig csak akkor tud fenn maradni az oldal, ha reklámokat használunk. Időnként 1-1 hirdetésre is rá kattinthattók, ha érdekel Titeket. Segítsd Te is az oldalt! Egyébként a videó megosztó oldalakon nem kell kikapcsolnod, azok nem tartoznak hozzánk! ( Habár van 1-2 ami nem engedi a filmnézést reklámblokkolóval, pl youwatch ).

Előzetes megtekintéseElőzetes bezárása