2017-01-15

2017-01-14
/ DVD 6. Epizód / BD 7. Epizód
2017-01-13

2017-01-12
/ TV 9. Epizód

Kutyám, Killer

Kutyám, Killer

2013

DVD/sub

Eredeti cím: My Dog Killer
Kategória: Dráma
Nézettség: 5
Szavazat: 5.70/10
Rendező: Mira Fornayová
Szereplők: Irena Bendová
Lukás Závodský
Adam Mihál
Libor Filo
Patrik Czanik
Ladislav Dirda
A Kutyám, Killer egy szlovákiai kisváros átlagos, áporodott napját mutatja be az Amerikai História X-ben látotthoz hasonló perspektívából, azaz Marek, az identitászavaros bőrfejű tizenéves fiú nézőpontjával azonosulhat a befogadó. A felnőttkort alig elérő Marek egyetlen igaz barátja címszereplő harci kutyája, az amúgy aranyos eben kívül senkihez sem tud őszintén kötődni. Boksztanfolyam látogatásával és házi borral próbál bevágódni neonáci kortársainál, ám minden igyekezete ellenére sem tud igazán a tetovált keménylegények közé tartozni. Családja gyakorlatilag nincs: részeges apja leginkább otthon vegetál, édesanyja évekkel korábban cigány szeretője miatt hagyta ott őket. Ám mikor a fiú végre ismét találkozik a hiányolt mamával, rá kell jönnie, hogy a legjobb az lett volna, ha soha nem jön össze többé zűrös szülőjével. Ugyanis a magány és kiszolgáltatottság elől a szélsőjobbos ideológiához menekülő Marek egy roma féltestvért kap anyja mellé a kis Lukáš személyében, amiről cigánygyűlölő "baráti köre" is értesül.

A Titanic Filmfesztivál "második helyezettje" tehát méltó a zsűri különdíjára. Sokszor feldolgozott, de fontos kérdést feszeget egyértelmű állásfoglalás nélkül, s teszi ezt ízléses, visszafogott stílusban. Sokkol, de nem válik sokká, mint a hatásvadászatba fúló Sorstalanság (Koltai Lajos, 2005), vagy nem esik abba a hibába, mint a dokumentarizmust csupán irreális álomvilága hitelesítése végett alkalmazó Vespa (Groó Diana, 2009). Mira Fornay filmje szerint nem egyik vagy másik fél bűnössége a lényeg, hanem az apró történések építőkockáiból megalkotott összkép, mely kíméletlenül feltárja, miként számolja fel a gyűlölet nemcsak a gyűlölet tárgyát (a cigányokat), de a gyűlölet alanyát (Mareket és a neonácik képlékeny csoportját) is. S a Kutyám, Killer még távolabbra mutat: a rasszizmuson és aktuális társadalmi problémákon túl a huszonegyedik század helyüket nem találó fiataljainak egzisztenciális válságát, illetve a hagyományos család és értékrend széthullását, aberrációját dokumentálja.

Leírás : Benke Atta, prae.hu Felvidék.ma
Kedves filmnéző!
Úgy tűnik, hogy a hirdetés nem tud betöltődni. Ha használsz bármilyen reklámblokkoló kiegészítőt megkérünk, hogy kapcsold ki ezen az oldalon! Hosszú ideig csak akkor tud fenn maradni az oldal, ha reklámokat használunk. Időnként 1-1 hirdetésre is rá kattinthattók, ha érdekel Titeket. Segítsd Te is az oldalt! Egyébként a videó megosztó oldalakon nem kell kikapcsolnod, azok nem tartoznak hozzánk! ( Habár van 1-2 ami nem engedi a filmnézést reklámblokkolóval, pl youwatch ).

Előzetes megtekintéseElőzetes bezárása