2017-01-18

2017-01-17

2017-01-16

2017-01-15

Éhség

Éhség

2008

DVD/hun

Eredeti cím: Hunger
Kategória: Dráma,Életrajzi
Nézettség: 7
Szavazat: 7.60/10
Rendező: Steve McQueen
Szereplők: Stuart Graham
Laine Megaw
Brian Milligan
Liam McMahon
Karen Hassan
Michael Fassbender
Frank McCusker
Lalor Roddy
Helen Madden
Des McAleer
Geoff Gatt
A film az 1981-es írországi éhségsztrájkról szól, illetve az azt övező egyéb helyzetekről, zavargásokról. 1976-ban a brit kormányzat visszavonta a politikai fogoly-státuszt a republikánus ír paramilitarista (értsd: IRA-) őrzöttektől. Ezek a foglyok nem akarták elfogadni, hogy a „közönséges” bűnözők közé tartoznak, nem vették fel a börtönegyenruhát, a pokrócaikba öltöztek. Két év múlva a helyzet az ún. „mocskos tüntetésbe” torkollott, amelyben a foglyok nem hagyták el a celláikat, ürüléküket a falra kenték, vizeletüket pedig a folyosóra öntötték ki – a film itt kapcsolódik be a börtön életébe. Követeléseik be nem teljesítésére és az erőszakos mosdatásokra pedig végül éhségsztrájkkal válaszoltak, amiből a második, az 1981-es tíz ember életébe került.
A börtönös, emberkínzásos filmek után az ember sokáig azzal nyugtatta magát, hogy ez biztosan rendezői túlkapás, ilyen nem létezik, ez nem történhetett meg. Aztán a youtube és az ott látott közel-keleti háborúk megváltoztatták ezt a nézetet, azóta tudjuk, hogy az ember, az élet és az azt hamarosan követő halál sokkal, de sokkal brutálisabb és mocskosabb, mint bármilyen rendezői hatásvadászat. Az Éhséget nézve már a történet fikciós mivoltával sem tudunk védekezni a képek ellen, mert a film megtörtént eseményeken alapul. Beletörődünk, hogy ilyen az ember, ilyenek történnek a civilizált világban is, magunkba roskadunk, nézzük a fájdalmat a vásznon, s a végére már alig szisszenünk fel.
Kedves filmnéző!
Úgy tűnik, hogy a hirdetés nem tud betöltődni. Ha használsz bármilyen reklámblokkoló kiegészítőt megkérünk, hogy kapcsold ki ezen az oldalon! Hosszú ideig csak akkor tud fenn maradni az oldal, ha reklámokat használunk. Időnként 1-1 hirdetésre is rá kattinthattók, ha érdekel Titeket. Segítsd Te is az oldalt! Egyébként a videó megosztó oldalakon nem kell kikapcsolnod, azok nem tartoznak hozzánk! ( Habár van 1-2 ami nem engedi a filmnézést reklámblokkolóval, pl youwatch ).

Előzetes megtekintéseElőzetes bezárása